Epäasiallisen käyttäytymisen mallit vietävä maaliin

Työyhteisön sosiaalinen pääoma mitataan kriisin uhatessa. Havaintojeni mukaan päihteiden käyttöön ja huonoon käytökseen liittyvät kriisit ovat vaikeimpia hoitaa työpaikalla. Jos ne hallitaan, menestytään kaikessa muussakin.

Tällaisen menestyjän tuntomerkki on mm. se, että yhteisö tunnustaa ongelmakäyttäytymisen olevan mahdollista keskuudessaan. Silloin se on myös mahdollista tunnistaa ja hoitaa. Tämä laadukas kollektiivinen itsetuntemus kannustaa opettelemaan kunnolla ongelmanratkaisua ja ylläpitämään valmiuksia siihen.

Huonon käyttäytymisen ehkäisyä ja parannustaitoja on opiskeltava yhdessä. Tässä meillä on kansana tekemisen paikka. Toimintakulttuurin muutos vaatii käytäntöjen kyseenalaistamista. Se voi tapahtua myös dialogissa ja simuloimalla. Ei tarvitse odottaa, että syntyisi oikea kriisi, jolloin on pako toimia.

Uuden toimintakulttuurin käyttöönottoon ja vakiinnuttamiseen tarvitaan rupeamia ja aikajännettä. Perehdytään asiaan kunnolla ja perehdytetään toinen toisemme ja tietysti ne, jotka tulevat uusina taloon. Pelaamaan opitaan pelaamalla, ei pelkästään säännöistä tiedottamalla. Ja niin kiekko liukuu maaliin.